Allting började med..

att jag fick barn 2020 och i samband med graviditet och förlossning också fick hypotereos, vilket är att kroppen minskar eller slutar att producera eget sköldkörtelhormon. Jag blev väldigt nedstämd av detta mitt upp i all härlig bebisbubbla. Men i babyshowerpresent hade vi fått ett provapå paket tygblöjor av min svägerska.  Efter att ha testat dessa och läst på lite om dem så blev jag fast och förälskad i den värld som tygblöjor medförde. Det var inte bara ekonomiskt, miljövänligt, snyggt och bra för bebisens hy. Det fanns också ett starkt och vänligt community online - och det (tillsammans med psykologsamtal;)) fick mig att bli gladare igen.

Tillverkningsprocess


Samtliga produkter är än så länge handgjorda och tillverkade av mig hemma i mitt lilla kontor och lagerrum i Karlstad. Men planer finns på att utöka produktionen lokalt om efterfrågan ökar. All tillverkning sker också vid sidan av arbete, mammaroll och universitetsstudier på 100%.


Min perfektionistiska sida sätter höga krav på kvalitet och noggrannhet vid tillverkning och hoppas att alla ska vara nöjda med sina köpta produkter. Inget skulle göra mig gladare!

Hemma började det testas alla möjliga märken och varianter. Det köptes nytt men även en hel del begagnat. Jag studerade olika material och dess funktioner, vilka utfall och egenskaper olika former på tygblöjor får och hur de lämpar sig i barnets olika stadier i livet. Jag utforskade också systemen och ville gärna hitta de systemen som var snygga, praktiska och ekonomiska på samma gång. Packa blöjor var inte riktigt min grej. Fort skulle det gå, sitta på plats och ge bra röresleförmåga. Det var då min kreativitet slog igång och mina egna designs kom till verket! 

Produktutveckling


I min kreativa process att ta fram flergångsprodukter har funktion alltid stått högst i fokus. Jag vill att det ska vara smidigt, enkelt och praktiskt att använda våra produkter. Varje enskild produkt har noga granskats i material och funktionsområde för att få fram designen som passar perfekt för just den.


Idén bakom Lilbus är att låta kunderna testa på sådant som kanske inte annars finns ute på den svenska marknaden. Våra produkter lockar till att våga prova nya saker och vidga sina vyer för de inbitna fluffantasterna - men också att ta steget att våga prova och upptäcka enkelheten för de helt nya och ännu nyfikna.


Urval av material


Alla materialval är väl genomtänkta till varje produkt och valmöjligheter finns för allas tycke och smak. Nästintill alla tyger som är inköpta för produkttilverkning är GOTS eller OEKO-TEX ceritiferade. Materialen är också utvalda utefter vad som känns bäst för vår natur. Därför har jag fokuserat mycket på vattenmängd och kemikalietillförsel vid tillverkningsprocessen av tygerna när jag köpt in dem.

..och den som skrev detta..

.. heter Linnéa Nilsén Metsälä, är 22år gammal och kommer från Östersund men är numera bosatt i Karlstad. Där studerar jag till mellanstadielärare på universitetet och hobbystuderar materiallära inom tyg, flergångsprodukter, miljöpåverkan och teckenspråk. Utöver detta är jag sambo till en Mattias och mamma till min fantastiska fluffrumpa Melodie!


Jag har länge varit aktiv inom miljöfrågor och har sedan jag blev tonåring haft väldigt mycket klimatångest. Så nästintill allt jag konsumerar, äger och har är genomtänkt ur miljösynpunkt. Allt som fattades var att få utveckla min mani till en egen verksamhet som jag älskar. Jag trivs så underbart bra att få jobba med detta företag och hoppas att jag får fortsätta utveckla Lilbus till något fantastiskt med många av er med på resan. Tack!